Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok je na spadnutí. Nejezděte do Británie, není tam bezpečno. Turisté dostali vážné varování

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Moskva/Londýn – Přestože britské úřady uvedly, že nemají žádné konkrétní informace, že by během společenských akcí o nadcházejícím prodlouženém víkendu hrozil teroristický útok, některé země před cestami do Velké Británie varují.

Ruské velvyslanectví v Londýně už vyzvalo turisty, aby po pondělím útoku v Manchesteru necestovali do Británie. V prohlášení, které se objevilo na stránkách velvyslanectví, se uvádí, aby Rusové necestovali do Británie, pokud „to není nezbytně nutné“.

„Britské bezpečnostní služby zvýšily úroveň teroristického ohrožení země na nejvyšší možnou klasifikaci, což naznačuje, že útok je na spadnutí,“ uvedlo velvyslanectví. „Dokud se situace nestabilizuje a nebezpečí nesníží, velvyslanectví radí ruským občanům, aby se zdrželi cest do Spojeného království, a to zejména do velkých měst, pokud to není nezbytně nutné," cituje z prohlášení The Moscow Times.

Velvyslanectví také doporučuje Rusům pobývajícím v současné době ve Velké Británii, aby sledovali místní zpravodajství, a aby zůstali ostražití v přeplněných místech, nebo ve veřejné dopravě, a ke odložení cest na „kulturní akce.“

Britská vláda zvýšila teroristickou úrovně ohrožení země ze „závažné“ na „kritickou“ ve středu - dva dny poté, co po 22letý Salman Abedi odpálil podomácku vyrobenou bombu uvnitř Manchester Areny. Dvacet dva lidí zemřelo, byli mezi nimi i děti. „Kritický“ je nejvyšší úroveň nebezpečí terorismu v Británii a signalizuje, že je „v blízké budoucnosti očekáván“ útok. Úředníci již potvrdili, že Abedi mohl pracoval jako součást širší buňky, zadrženo už bylo několik dalších osob.

České ministerstvo zahraničí upozorňuje, že „vyhlášení stupně ohrožení kritický umožňuje nasazení ozbrojených složek policie a armády k posílení bezpečnostních opatření na veřejných místech, zejména v místech s velkou koncentrací osob (sportovní utkání, koncerty, letiště atd.)“.

I proto doporučuje českým občanům dbát zvýšené pozornosti, zejména v místech se zvýšenou koncentrací osob a podezřelé aktivity v souvislosti s terorismem hlásit. „Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje všem občanům cestujícím do Velké Británie zaregistrovat se v aplikaci DROZD,“ píše se na webu české diplomacie.

Témata:  Velká Británie Rusko turisté

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy