Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea testovala nový systém protivzdušné obrany, chce ji rozmístit po celé zemi

Severní Korea
Severní Korea
Foto: news.com

Pchjongjang - Severní Korea provedla test nového systému protivzdušné obrany. Na zkoušku dohlížel osobně vůdce Kim Čong-un, který zároveň nařídil masovou výrobu tohoto systému a jeho rozmístění po celé KLDR.

Severokorejská oficiální tisková agentura KCNA neuvedla, o jaký přesně protiletadlový systém se jednalo. Nezveřejnila ani dobu zkoušky. "Tento systém, jehož operační schopnosti byly podrobně prověřeny, by měl být masově vyráběn, aby ho bylo možné rozmístit po celé zemi... a zcela tak zmařit sny nepřítele o tom, že ovládne vzdušný prostor," oznámila KCNA.

Před týdnem v neděli Pchjongjang testoval svou další balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

Spojené státy otestují systém likvidace balistické mezikontinentální střely protiraketou, zkouška je plánována na 30. května, informovala agentura AP s tím, že test se uskuteční v době rostoucí raketové a jaderné hrozby ze strany KLDR.

V rámci zkoušky americká armáda vypustí z atolu Kwajalein na tichomořských Marshallových ostrovech mezikontinentální střelu, kterou bude mít za úkol zničit raketa vypálená z kalifornské Vandenbergovy letecké základny. Místo střetu bude nad Tichým oceánem.

Protiraketa má na své palubě zařízení vybavené vlastním naváděcím systémem, jehož úkolem je udržet kolizní kurz a balistickou střelu zničit silou nárazu. Pentagon tento postup popisuje jako sestřelení kulky jinou kulkou. Naposledy USA provedly takovýto test v červnu 2014, kdy byla zkouška úspěšná. Předchozí tři pokusy ale skončily neúspěchem připomněla agentura AP.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně U.S. ARMY

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy