Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vychovat z vašeho dítěte miliardáře? Úspěšný podnikatel přináší několik tipů

děti
děti
Foto: Pixabay

„Nebojte se velikosti, někteří lidí se rodí velcí, někteří velikosti dosáhnou a někteří jsou k velikosti dotlačeni,“ napsal kdysi slavný dramatik Willima Shakespeare. Je ale možné, že existují věci, které mohou rodiče udělat, aby zajistili budoucí úspěch svých dětí? Podle jednoho miliardáře ano.

Edgar „Injap“ Sia II je jedním z nejbohatších lidí na Filipínách a byl nejmladším dolarovým miliardářem na seznamu Forbes Asie v roce 2016. Ve věku 26 let Injap založil Mang Inasal, řetězec barbecue restaurací rychlého občerstvení na Filipínách. Už teď jej prodal za miliardy, podle něj za to může právě inteligentní rodičovství.

Ve své nové knize Životní principy Injap odhaluje podle něj ty nejlepší tipy, které by mohly pomoci rodičům vychovávat budoucí miliardáře.

1. Být vzorem pro vaše dítě

„Jako druhá generace potomků přistěhovalců se moji rodiče snažili, aby vštípili mým sourozencům a mě hodnotu tvrdé práce a integrity. Viděli jsme, jak jejich oddanost pomohla budovat jejich podnikání cihlu po cihle, a viděli jsme, jak vše den po dni roste,“ říká Injap. „Můj podnikatelský duch byl živen tím, že jsem sledoval moje rodiče dělat vše na vlastní pěst.“ 

2. Dejte svým dětem odpovědnosti

Pracoval v obchodu jeho rodičů s potravinami od svých osmi let, jeho rodina si brzy uvědomila, že Injap je přirozený obchodní talent. Jednou z jeho prací bylo prodávat sáčky sladkostí a cukru: „Použili jsme svíčku k utěsnění a znovuzabalení pytlíků jednoho po druhém,“ píše. „Na můj návrh jsme začali používat elektrický tmel na plastové sáčky - to byla malá změna a bylo to možná méně zábavné, než pracovat se svíčkou, ale ten malý trik zlepšil naši práci.“

3. První kroky k bohatství představuje tvrdá práce a úsilí - ne peníze

„Moji rodiče nezačínali jako bohatí,“ vysvětluje Injap. „Když začali zakládat rodinu a i o mnoho let později, museli pracovat velmi tvrdě na všechno, co měli.“ Právě díky pokorné výchově se Injap podle svých slov dozvěděl o hodnotě tvrdé práce a byl inspirován rodiči, kteří vystavěli svůj obchod s potravinami od nuly.

„Bylo třeba mnoho roků učení, pozoroval jsem, jak moji rodiče vedou své podnikání. Myslím, že mi to podvědomě dalo hodně poznatků.“ A na tuto pracovní etiku navázal v pozdějším věku, když musel velmi tvrdě pracovat, aby nastartoval svůj podnik Mang Inasal: „V prvních letech jsem neustále málo spal. Dlouhá léta jsme neměli žádnou dovolenou.“

4. Učte své děti hodnoty, kterých se budou držet celý život

Ve věku 33 let se z Injapa stal miliardář, což mu mohlo snadnou stoupnout do hlavy - ale to se nestalo, protože tak nebyl vychován. „To, že máte tuto částku peněz před sebou ve 33 letech, vás může zlomit nebo vám naopak pomoci. Je to lakmusový papírek vaší osobnosti. Děkuji za hodnoty, které nám naši rodiče vštípili a díky nimž jsem zůstal nohama na zemi,“ dodává.

Témata:  děti život zajímavosti

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy