Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečná hrozba? Teroristé jsou posedlí myšlenkou vyhodit do povětří americké letadlo, zní z USA

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy nadále zvažují, zda nezakážou cestujícím na všech mezinárodním spojích na cestě do země brát si se sebou na palubu letadel notebooky či tablety. Teroristé jsou podle ministra vnitřní bezpečnosti Johna Kellyho "posedlí" myšlenkou vyhodit do povětří americké letadlo.

"Je to reálná důmyslná hrozba," dodal Kelly k možnosti ukrytí bomby do elektronického zařízení.

Minulý týden jednali o možnostech posílení bezpečnosti v letecké dopravě zástupci USA a Evropské unie v Bruselu. Podobné opatření jako vůči osmi převážně muslimským zemím ale zatím Washington vůči evropským státům nepřijal. Kellyho dnešní vyjádření však dává tušit, že tato možnost je stále ve hře, píše BBC.

Opatření zavedená v březnu vůči cestujícím z Turecka, Maroka, Jordánska, Egypta, Spojených arabských emirátů, Kataru, Saúdské Arábie a Kuvajtu se týkají elektroniky "větší než je chytrý telefon". Británie záhy po USA vydala podobné nařízení, které se dotklo cestujících ze šesti zemí: Turecka, Libanonu, Jordánska, Egypta, Tuniska a Saúdské Arábie.

Dopravní experti ale varují, že umístění elektronických přístrojů napájených lithium-iontovými bateriemi do zavazadlového prostoru by mohlo znamenat, že případného požáru, který kvůli nim vznikne, si nikdo včas nevšimne.

Témata:  terorismus letectví a letadla USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy