Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci vystřelili blíže neurčenou střelu, dopadla do japonské výlučné zóny

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Severní Korea vystřelila dnes ráno místního času blíže neurčenou střelu ze svého východního pobřeží.

Uvedla to jihokorejská armáda, podle které to byla zřejmě raketa krátkého doletu. Odpal přichází po sérii zkušebních testů raket v posledních týdnech, upozornila agentura Reuters.

Střela podle tiskové agentury Jonhap, která se odvolává na blíže neurčené zdroje, pravděpodobně spadla do japonské výlučné hospodářské zóny. Podle armády raketa dolétla asi 450 kilometrů a přistála v moři.

Japonsko se proti testu rakety KLDR ohradilo. Tyto testy jsou velmi problematické kvůli bezpečnosti lodí a letecké přepravy a je jasné, že porušují rezoluci Rady bezpečnosti OSN, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Balistickou raketu KLDR naposledy testovala 21. května. Test označila za úspěšný s tím, že cílem bylo ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici. V neděli pak uvedla, že provedla test nového systému protivzdušné obrany. Na zkoušku dohlížel osobně vůdce KLDR Kim Čong-un.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Jižní Korea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy