Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neuvěřitelný zážitek: Rybáři skočil do člunu 200kilový velký bílý žralok

Žralok bílý (Carcharodon carcharias)
Žralok bílý (Carcharodon carcharias)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Canberra - Australský rybář Terry Selwood (73) měl na moři nevítaného hosta. Z vody se nečekaně vynořil žralok o délce 2,7 metru a skočil mu do lodi. Senior utrpěl zranění.

Selwood uvedl, že se v sobotu vydal lovit na své obvyklé místo jeden až dva kilometry od přístavu Evans Head, který se nachází v australském státě Nový Jižní Wales.

Žralok rybáře skokem povalil na dno a hrudní ploutví mu vážně poranil paži. "Netušil jsem, co se stalo, a pak jsem se podíval vedle sebe a tam jsem spatřil žraloka, jak leží v mém člunu. Mocně sebou zmítal," vylíčil Selwood.

Selwoodův člun má na šířku pouze 1,5 metru a na délku 4,5 metru, takže po dopadu žraloka v něm již nebylo moc místa. Rybář se snažil držet od zvířete co nejdále a vysílačkou si přivolal pomoc.

"Ztratil jsem poměrně velké množství krve," řekl australské televizi ABC rybář, který byl se zraněními hospitalizován. Úřady uvedly, že rybářově vyprávění věří. Není možné, aby 200kilogramového žraloka ulovil a vtáhl na loď.

Za to, že žraloci plavou blíže k pobřeží, podle odborníků může mimo jiné lov ryb na návnadu. Počet útoků žraloků na člověka se podle nich zvyšuje také s tím, jak roste popularita závodních a rekreačních vodních aktivit.

Témata:  žraloci Austrálie příroda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy