Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisko slaví: Tamní bezpečnostní síly zastřelily místního vůdce IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Tunis - Tuniské bezpečnostní složky zastřelily místního šéfa Islámského státu (IS), který pplánoval útoky během ramadánu. Džihádisté jsou aktivní zejména ve vnitrozemských horách. Loni v srpnu při jejich bombovém útoku zemřeli tři vojáci.

Muže bezpečnostní složky zastřelily při razii v neděli večer asi 20 kilometrů od města Kaserín, které se nachází blízko hranice s Alžírskem. Totožnost islamisty, na kterého bylo kvůli zapojení do teroristických operací vydáno 11 zatykačů, zveřejněna nebyla.

Soukromá stanice Šams FM však uvedla, že pocházel z Tuniska a narodil se v roce 1997. Podle ministerstva vnitra byl na útěku od roku 2014.

Od revoluce v roce 2011 čelí Tunisko rostoucí aktivitě džihádistů. Výjimečný stav je nepřetržitě v platnosti od listopadu 2015, kdy extremisté napojení na Islámský stát provedli atentát na prezidentskou stráž.

V březnu a červnu 2015 napadli teroristé muzeum Bárdá v hlavním městě a přímořské letovisko Súsa. Na obou místech zemřely desítky lidí, hlavně zahraničních turistů. Tunisko také patří k zemím, odkud pochází mnoho bojovníků Islámského státu. 

Ministerstvo zahraničních věcí ČR vyzývá občany ČR při cestách do Tuniska k maximální obezřetnosti, doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob, individuálnímu cestování po zemi a nočnímu cestování mimo nejdůležitější silniční trasy. Výjimečný stav vyhlášený dne 24.11.2015 byl opětovně prodloužen do 17.06.2017 a platí pro celé území Tuniska.

MZV ČR důrazně nedoporučuje cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí, do horských oblastí guvernátů Kasserine a Kef, ve kterých pravidelně probíhají vojenské antiteroristické akce. Dále MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska.

Témata:  Tunisko Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy