Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický je na návštěvě v Kyjevě: Ukrajina rozšíří vojenskou spolupráci s ČR

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak dnes jednal se svým českým protějškem Martinem Stropnickým. Kyjev bude rozšiřovat vojenskou spolupráci s Českem. Řeč přišla také na vleklý konflikt v Donbasu, který vypukl na jaře 2014 a už si vyžádal přes 10 tisíc mrtvých.

"Jednali jsme o společné účasti našich úřadů v plánovaných mezinárodních cvičeních v letošním roce. Posuzovali jsme také otázky spjaté s výcvikem vojsk a s logistickými projekty," řekl Poltorak podle agentury UNN.

S českým ministrem jednal také o možnostech rozšíření spolupráce při zajišťování ukrajinských sil vojenskou technikou a také v oblasti vojenského zdravotnictví.

O posledním vývoji situace v Donbasu na východě země Poltorak řekl, že "míra porušování minských (mírových) dohod ze strany Ruské federace a teroristických uskupení je mimořádně vysoká".

Poděkoval také za jasné stanovisko - jak ministra Stropnického, tak České republiky - ohledně "agrese Ruska proti Ukrajině, za jasné stanovisko ohledně nezbytnosti pokračovat v sankcích proti Rusku, za jasné stanovisko, že ČR neuznává anexi Krymu a okupaci Doněcka a Luhanska".

Témata:  Martin Stropnický Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy