Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výzva USA vůči NATO má vést podle Francie k posílení evropské obrany

NATO
NATO
Foto: NATO

Paříž - Nová francouzská ministryně obrany Sylvie Goulardová považuje výzvu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby země NATO více přispívaly do svých obranných rozpočtů za pobídku k posílení evropské obrany.

Upozornila, že Trumpovy výroky se v podstatě nevzdalují tomu, po čem už po mnoho let volá sama Francie, tedy pokusit se rozvinout nezávislé evropské obranné kapacity, byť v rámci NATO.

"Ve chvíli, kdy chceme udělat kroky k evropské obraně, jde o impuls,“ řekla dnes podle agentury AFP Goulardová, která ve čtvrtek navštíví v Berlíně svou německou kolegyni Ursulu von der Leyenovou.

Trump odsoudil minulý týden na summitu NATO v Bruselu ty členské země aliance, které neplní své finanční závazky a "mají obrovské sumy peněz".

Trump své alianční partnery překvapil také tím, že se konkrétně nezmínil o tom, že pro USA je nadále platný závazek bezvýhradné pomoci spojencům. Goulardová to ale označila za nepodstatné. "Smlouvy jsou smlouvy," řekla.

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Marielle de Sarnezová v reakci na Trumpův postoj podle televize BFM TV zdůraznila, že Evropu to nutí k tomu, aby spoléhala na vlastní síly. "To však nebrání tomu, abychom byli spojenci," dodala.

De Sarnezová tak navázala na nedělní prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové, která vyzvala Evropu, aby přestala spoléhat na ostatní a vzala opět svůj osud do vlastních rukou.

Témata:  USA NATO (Severoatlantická aliance) Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy