Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská policie prohledala pobočky ruského serveru Yandex

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinská tajná služba SBU dnes prohledávala pobočky ruského webového vyhledávače Yandex v Kyjevě a v Oděse.

Podle ukrajinských úřadů server nezákonně shromažďoval a následně předával Rusku osobní údaje ukrajinských uživatelů, informovala tisková agentura Interfax. Mezi sledovanými osobami byli podle SBU i příslušníci policie, vojáci a vládní zaměstnanci.

Ukrajinské úřady tvrdí, že "vedení firmy nezákonně sbíralo a následně předávalo Rusku informace o ukrajinských občanech; šlo především o osobní údaje, údaje o zaměstnání, životním stylu, bydlišti, volnočasových aktivitách, zdrojích a výši příjmů, telefonních číslech, elektronických adresách a účtech na sociálních sítích".

Během prohlídky policie zabavila technologii a dokumentaci, kterou podrobí dalšímu rozboru. Odborníci budou navíc analyzovat přesměrování ukrajinských uživatelů na další ruské servery a možnou protiprávní činnost z území Ruské federace.

Ukrajina 16. května zablokovala na svém území přístup k řadě internetových služeb, poskytovaných ruskými firmami. Nové sankce se kromě vyhledávače Yandex vztahují například i na sociální sítě VKontaktě a Odnoklassniki nebo na server elektronické pošty Mail.ru. Omezení by měla platit tři roky.

Témata:  Ukrajina Rusko internet Yandex

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy