Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva netají znepokojení: Za Trumpa jsme se změny k lepšímu ještě nedočkali, tvrdí Rusové

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov otevřeně řekl, že za nové americké vlády prezidenta Donalda Trumpa ještě nedošlo ke zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. Rusko přitom během předvolební kampaně v USA stále jednoznačně za republikánem.

"Skončila doba, kdy předchozí vláda v USA dovedla naše vztahy na nejnižší bod, na bod mrazu. Ale nové období, období kontaktů a součinnosti s Trumpovou vládou se dosud nevyznačuje vážnými změnami k lepšímu. To v nás budí jisté znepokojení," řekl ruský diplomat.

Rusko-americké vztahy v éře Trumpova předchůdce Baracka Obamy nejprve charakterizoval "nový počátek", ústící v podpis nové odzbrojovací smlouvy obou velmocí v Praze prezidenty Obamou a Dmitrijem Medveděvem.

Ale s přitvrzováním ruských poměrů po návratu Vladimira Putina do Kremlu vzájemné vztahy ochládaly a prudce se zhoršily zejména po ruské anexi Krymu a vypuknutí konfliktu v Donbasu.

Napětí vyvrcholilo v prosinci minulého roku, kdy Spojené státy vypověděly 35 ruských diplomatů. Americká tajná služba tehdy došla k závěru, že Rusko získalo a zveřejnilo e-maily Demokratické strany ve snaze zdiskreditovat její kandidátku Hillary Clintonovou.

Témata:  Rusko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy