Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět kritizoval obchodní deficit s Německem: Velmi špatné pro USA. To se změní

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Berlín - Americký prezident Donald Trump dnes znovu upozornil, že obchodní deficit Spojených států s Německem je velmi vysoký. Podobná slova pronesl již minulý týden ve čtvrtek na summitu NATO v Bruselu.

Trump dodal i výtku, že Berlín investuje mnohem méně než Washington do ozbrojených sil a do NATO. "Velmi špatné pro USA. To se změní," uzavřel Trump ve svém textu.

Šéf německých sociálnědemokratických poslanců Thomas Oppermann na to v reakci uvedl, že Trump dal jasně najevo, že vnímá Německo jako politického soupeře. Sociální demokracie (SPD) je společně s konzervativní unií CDU/CSU součástí koaliční vlády kancléřky Angely Merkelové.

Američané jsou v celkovém deficitu od roku 1975. Loni činil bez započtení služeb 750 miliard dolarů, z toho skoro 350 miliard připadalo na Čínu. S Německem dosahoval 65 miliard, tedy o něco méně než s Japonskem a o něco více než Mexikem.

Německá kancléřka Angela Merkelová po summitu NATO a zemí G7, které následovaly po sobě, dala najevo odstup vůči USA a prohlásila, že Evropa se bude muset spoléhat více sama na sebe.

Němci do USA auta nejen vyvážejí, ale v zemi je i přímo vyrábějí. Důležitost Spojených států nejen jako odbytiště, ale i čím dál důležitějšího místa z hlediska produkce automobilů pro agenturu DPA zdůraznil prezident německého automobilového svazu VDA Matthias Wissmann. Podle údajů VDA německé automobilky v letech 2009-2016 svou produkci v USA zečtyřnásobily.

Ve Spojených státech vyrábějí mimo Německo nejvíce aut hned po Číně. Německé automobilové firmy zde zaměstnávají více než 110.000 lidí. V USA se vyrobí více německých aut, než se do nich z Německa doveze. Podíl německých výrobců na americkém trhu byl přitom v roce 2016 poloviční oproti podílu 13,5 procenta, který si na evropském trhu drží americké koncerny.

Témata:  Donald Trump Německo automobilový průmysl

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy