Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův spolupracovník Cohen odmítl vypovídat před Kongresem

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Michael Cohen, důvěrník a osobní právní zástupce amerického prezidenta Donalda Trumpa, odmítl vypovídat před Kongresem o svých vazbách na Rusko.  V lednu média uvedla, že Cohen se loni v srpnu tajně sešel v Praze se zástupci Kremlu, aby s nimi navázal kontakt. Cohen to odmítl a prohlásil, že nikdy v Praze nebyl.

„Odmítl jsem pozvání, neboť žádost byla bídně formulovaná, přehnaně obecná a nebylo možné na ni odpovědět," sdělil Cohen televizi ABC News v e-mailovém prohlášení.

Nyní mu Kongres zřejmě zašle oficiální obsílku, aby před zákonodárce předstoupil; senátní výbor pro dohled nad tajnými službami, který se vyšetřováním ruské kauzy zabývá, již s takovým předvoláním souhlasil.

Senátní výbor pro tajné služby už zplnomocnil svého republikánského předsedu Richarda Burra a nejvýše postaveného demokrata Marka Warnera, aby Cohenovi zaslali oficiální předvolání, pokud to uznají za vhodné.

Možné ruské snahy o ovlivnění amerických prezidentských voleb vyšetřuje několik výborů Kongresu USA a také Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Do centra pozornosti FBI se nově dostal také Trumpův zeť a poradce Jared Kushner, který podle médií usiloval o vytvoření tajného neoficiálního komunikačního kanálu s Ruskem.

Témata:  Donald Trump USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Bílý dům USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy