Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz počítačů na letech mezi USA a EU? Rozhodnutí ještě nepadlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

Brusel/Washington – O tom, zda budou zakázány počítače a tablety na transatlantických letech mezi Evropou a Spojenými státy, stále není rozhodnuto. Už v březnu USA zakázaly pasažérům brát některé elektronické přístroje s sebou na palubu linek spojujících desítku letišť v Severní Americe a na Blízkém východě. Rozhodnutí zdůvodnila obavou, že by teroristé mohly do laptopů umístit nálože.

Agentura DPA či server Politico s odvoláním na své zdroje dnes uvedly, že Washington na spojích s Evropou cestujícím nadále umožní brát si na palubu laptopy, ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA ale takovou zprávu označilo za nesprávnou.

Také DPA napsala, že američtí zástupci záměr nerozšířit zákaz na Evropu ohlásili během dnešní telefonické konference s Evropskou komisí. „Žádný zákaz nebude. Obě strany se dohodly, že zintenzivní technické rozhovory a pokusí se najít společné řešení," citoval Politico svůj zdroj z Evropské komise.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti ale tyto zprávy označila za naprosto nesprávné. Úřad podle DPA chystá prohlášení, ačkoli během dneška uvedl, že žádné oficiální oznámení k rozšíření zákazu počítačů či tabletů na palubách letadel na tento týden nechystá.

Pokud by byla podobná opatření zavedena i na linkách mezi USA a Evropou, nesměli by cestující mít v příručním zavazadle žádný přístroj větší než mobilní telefon. Tato zařízení by i nadále lidé mohli nechat přepravit v zapsaných zavazadlech, která se ukládají do zavazadlového prostoru letadla.

Témata:  USA EU letectví a letadla notebooky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy