Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané začali vyzbrojovat syrské Kurdy, Turkům se to vůbec nelíbí

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Washington – Američané začali rozdělovat zbraně mezi kurdské bojovníky v Sýrii, kteří pomáhají dobýt město Rakka ovládané teroristickou organizací Islámský stát (IS).

Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele. Bílý dům oznámil záměr vyzbrojit syrské Kurdy v první polovině května. Distribuce zbraní začala podle zdroje agentury v posledních 24 hodinách.

Krok schválil prezident Donald Trump navzdory nesouhlasu amerického spojence Turecka, které Kurdy označuje za teroristy. Ankara označila plány uSA za nepřijatelné.

Kurdští bojovníci tvoří společně s arabskými povstalci součást koalice Syrské demokratické síly (SDF), která před dvěma týdny oznámila, že se v průběhu léta chystá zaůtočit na Rakku, hlavní baštu IS v Sýrii.

Podle Turecka jsou syrští kurdští bojovníci napojení na Stranu kurdských pracujících (PKK), již Ankara řadí k teroristickým organizacím.

Témata:  Donald Trump USA Kurdové Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy