Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump všem vesele rozdává číslo svého mobilu, bezpečnotní experti netají zděšení

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump porušuje obvyklé diplomatické postupy a na potkání rozdává číslo svého mobilu zahraničním státníkům. Lidé z jeho okolí to považují za adekvátní krok pro dnešní dobu rychlé komunikace, bezpečnostní odborníci mají ovšem jiný názor.

Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na zdroje z prezidentova blízkého okolí. Podle nich dal Trump své soukromé číslo například kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi či mexickému prezidentu Enriquemu Peňovi-Nietovi. Vzájemně si privátní kontakty vyměnili i při nedávném setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Pokud mluvíte přes otevřenou linku, je to pořád otevřená linka, což znamená, že ti, kteří dovedou monitorovat ty hovory, to dělají," řekl AP bývalý bezpečnostní poradce amerického ministerstva obrany Dereck Chollet, podle něhož prezident nedisponuje zabezpečeným mobilním telefonem.

Sdílení čísla navíc vzbuzuje další obavy ve vzpomínce na čtyři roky starý únik informací o sledování komunikace zahraničních státníků včetně německé kacléřky Angely Merkelové americkými zpravodajskými službami.

"Pokud budete v Macronově pozici nebo v roli lídra jakékoli jiné země a dostanete číslo mobilu amerického prezidenta, je na místě předpokládat, že jej rovnou předáte svým zpravodajským službám," domnívá se někdejší poradkyně pro politicko-vojenské záležitosti na ministerstvu zahraničí Ashley Deeksová.

Bílý dům odmítl na otázky na Trumpovo používání soukromého mobilu k hovorům s lídry jiných zemích odpovědět. Není ani známo, zda Trump někde zaznamenává údaje o těchto rozhovorech, které jsou v běžné praxi vedeny prostřednictvím chráněných diplomatických kanálů.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA Justin Trudeau

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy