Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatajování informací o útoku v Berlíně? Do bytů a kanceláří německých policistů vtrhli vyšetřovatelé

Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Foto: Reprofoto DailyMail

Berlín – Vyšetřování útoku na vánoční trh v Berlíně má nečekanou dohru. Německé úřady údajně vtrhly do domovů a kanceláří pěti policistů, kteří podle obvinění maskovali minulost útočníka Anise Amriho. S odvoláním na tamní média to píše server Politico.

Při razii zasahující policisté podle dostupných zpráv hledali mobilní telefony, aby bylo možné ověřit, zda spolu úředníci komunikovali v otázce údajného krytí Amriho minulosti.

Začátkem tohoto měsíce se totiž ukázalo, že Anis Amri, který provedl prosincový útok v Berlíně, byl známý drogový dealer. Policie údajně měla před útokem dost důkazů, aby ho uvěznila až na šest měsíců. To se ale nestalo a řádění atentátníka si vyžádalo životy 12 lidí.

Prokurátoři na základě policejních dokumentů věřili, že Amri byl zapojen pouze do drobné kriminality. Ale jiný z nalazených dokumentů naznačil, že policie věděla o jeho minulosti a o obchodování s drogami. Po útoku se policisté údajně snažili změnit údaje ve svých spisech, aby na ně nepadl stín viny.

Berlínský ministr vnitra Andreas Geisel už se nechal slyšet, že Amri měl být zatčen dlouho předtím, než provedl útok. Zároveň vyzval k vyšetřování případu. Sociální demokraté, levice a Zelení v berlínském regionálním parlamentu v Berlíně se dohodli na zřízení parlamentní vyšetřovací komise k tomuto případu, první zpráva by měla být vyhotovena do 3. července.

Témata:  Německo policie Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy