Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepříjemné překvapení kvůli štítu THAAD? Jihokorejský prezident je v šoku

Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Foto: mda.mil

Soul – Jihokorejský prezident Mun Če-in je v „šoku“. Mohou ta to Američané a jejích protiraketový štít THAAD. Hlavě státu se nelíbí, že nebyla informována, že k dosud instalovaným součástem amerického protiraketového štítu THAAD, přibudou další čtyři odpalovací zařízení.

Prezidentská kancelář podle agentury Jonhap uvedla, že Mun Če-in už nařídil speciální prošetření toho, co jeho úřad označuje ta „tajemnou" nebo „utajenou dodávku čtyř raketometů“ do země.

Šéf kanceláře Cheong Wa Dae naznačil, že dodatečné dodávky by mohly být prohlášeny za neoprávněné protože zbraně byly doručeny bez vědomí prezidenta.

„Prezident Mun nařídil, aby bylo zjištěno, jak byly další čtyři raketomety do země přivezeny, kdo o tom rozhodl a proč to nebylo až dosud ohlášeno nové vládě,“ uvedl prezidentův mluvčí Yoon Young-chan.

Ten také dodal, že prezident Mun byl šokován, když se dozvěděl o existenci dalších čtyř raketometů a vyzval ministra obrany Han Min-Koona, aby mu tuto informaci potvrdit

Baterie THAAD je složena ze šesti až devíti odpalovacích zařízení, která jsou schopna odpálit až 48 antiraket, z řídících jednotek, radaru a dalších prvků, uvádí Jonhap. Systém je určen především proti balistickým raketám krátkého a středního doletu.

Munův mluvčí dnes upřesnil, že prezident zjistil, že od instalace původních dvou odpalovacích zařízení byla do Jižní Koreje dopravena další čtyři taková zařízení.

Témata:  Jižní Korea protiraketový štít THAAD Mun Če-in USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy