Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František požehnal obraz Panny Marie Lidické, autorem je český umělec

Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Vatikán - Papež František dnes přijal delegaci českých poutníků a požehnal obraz Panny Marie Lidické českého malíře Zdirada Čecha. Dílo bude vystaveno dnes večer v římské bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě. Trvale umístěno posléze bude v bazilice sv. Marcelina a Petra, která je římským titulárním chrámem pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky.

V delegaci jsou i dvě ženy, které tuto tragédii přežily. "Na samý závěr generální audience se Svatý otec setkal přímo s autorem obrazu Zdiradem Čechem, za přítomnosti pana kardinála (Dominika Duky) a představitele Ekumenické rady církví Daniela Fajfera a obraz požehnal," řekl dnes ČTK Pavel Dokládal z farnosti Fatima Koclířov.

Podle něm bylo při audienci prezentováno téma Lidic v češtině, na což papež reagoval krátkým projevem v italštině na adresu české skupiny. Tu vedl kardinál Duka s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem.

Dokládal připomněl loňskou audienci u papeže, při níž mu česká delegace v čele s ministrem kultury Danielem Hermanem předala sochu svaté Anežky České. Ta je nyní umístěna v bazilice svatého Petra v kapli svatých patronů Evropy. Dnes kardinál Duka ještě osobně předal papeži pamětní medaili k této události.

75. výročí vyhlazení české obce Lidice nacisty připomíná v těchto dnech v Římě několik událostí, které organizuje české velvyslanectví ve Vatikánu ve spolupráci se Suverénním řádem maltézských rytířů a Delegací EU ve Vatikánu.

Témata:  Papež František Lidice Dominik Duka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy