Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zrušilo deportaci do Afghánistánu, reaguje tak na útok v Kábulu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín -Teroristický útok v centru Kábulu se dotkl i uprchlíků v Německu. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) oznámil, že se ruší deportace neúspěšných afghánských žadatelů o azyl do jejich vlasti chystaná na dnešek. Do budoucna chce ale Berlín v odsunech pokračovat.

Deportace jsou v Německu velmi kontroverzní kvůli bezpečnostní situaci v Afghánistánu. Vlády některých spolkových zemí se jich proto odmítají účastnit. Berlín ale dosud tvrdil, že je možné neúspěšné žadatele o azyl deportovat do určitých částí letitými konflikty postižené země.

Dnešní útok ale odhodlání německé vlády alespoň dočasně změnil. Ministerstvo vnitra to zdůvodnilo tím, že zaměstnanci ambasády v Kábulu, která byla vážně poškozena, mají teď důležitější věci na práci, než se starat o logistiku spojenou s návratem odmítnutých žadatelů o azyl.

Okamžité zastavení všech deportací do Afghánistánu žádalo po ranním atentátu, jenž si vyžádal na 80 mrtvých, několik charitativních organizací. "Je nepochopitelné a nepřijatelné, že navzdory všem faktům má další letoun odstartovat," řekl ještě před oznámením vládního rozhodnutí Günter Burkhardt, šéf sdružení na ochranu lidských práv uprchlíků Pro Asyl.

Podle této organizace jsou deportací do Afghánistánu zvlášť ohroženi lidé, kteří se vrací z Evropy. "Kdo se ukazuje v západním oblečení, je považován za kolaboranta Západu," vysvětlil Burkhardt.

Témata:  Německo uprchlíci Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy