Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aleksandar Vučić složil prezidentskou přísahu, opozice už plánuje protesty

Vlajka, Srbska
Vlajka, Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - Dosavadní srbský premiér Aleksandar Vučić dnes složil prezidentskou přísahu. Hlavou státu se stal hned v prním kole, když získal 55 procent hlasů. Země je rozdělená, opozice chystá protesty.

Prezident v Srbsku má spíše reprezentativní úlohu. Mnoho lidí však věří, že někdejší premiér bude nadále hrát velkou roli v srbské politice, byť to nemusí být na první pohled zřejmé.

Vučić, který byl dříve nacionalistou a později se z něj stal proevropský reformátor, dnes zároveň oficiálně opustil post premiéra. "Slibuji, že udržím mír a stabilitu na Balkáně a ochráním budoucnost našich dětí," řekl Vučić při proslovu k několika tisícům svých stoupenců před srbským parlamentem.

Na několika místech v centru Bělehradu se stoupenci nového prezidenta střetli s jeho odpůrci, jimž se snažili zabránit v příchodu na náměstí Nikoly Pašiče k parlamentu. Incidenty však byly spíše ojedinělé. Nicméně opozice svolala na stejné místo na 18:00 SELČ protestní shromáždění pod heslem "Proti diktatuře".

Vučić by teď měl do 30 dnů navrhnout nového premiéra, prozatím bude funkci zastávat dosavadní místopředseda vlády Ivica Dačić. Podle srbské televize B92 Vučić řekl, že má tři kandidáty na premiérský post. Jedním je člen Vučičovy Srbské pokrokové strany (SNS), jehož jméno prezident nesdělil, dalším je rovněž blíže neurčený nestraník a třetím Dačić, který je předsedou koaliční Srbské socialistické stran (SPS) a který předsedou vlády byl už před Vučičem.

Témata:  Aleksandr Vučič Srbsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy