Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zatím odloží přesun ambasády do Jeruzaléma

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington/Jeruzalém - Americký prezident Donald Trump sice stále podporuje přesunutí velvyslanectví USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, stěhování ale zatím odloží.

S odvoláním na zdroje z Bílého domu a americké diplomacie o tom dnes informoval izraelský list The Times of Israel. Ve čtvrtek vyprší lhůta, dokdy musí prezident podepsat doložku k zákonu o ambasádě v Jeruzalémě.

Zákon o přesunu amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do "hlavního města" Jeruzaléma schválil Kongres v říjnu 1995. Zastupitelský úřad se měl přestěhovat do 31. května 1999. Od té doby ale všichni američtí prezidenti - Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama - každých šest měsíců podepisují odklad platnosti zákona.

Lhůta pro další prodloužení odkladu podepsaného ještě prezidentem Obamou vyprší ve čtvrtek. V úterý Trumpův mluvčí Sean Spicer uvedl, že se prezident ještě nerozhodl, zda doložku podepíše. "Až se prezident rozhodne, dáme vám vědět," řekl.

V předvolební kampani Trump sliboval, že ambasádu konečně přesune do Jeruzaléma. To vyvolalo značné pobouření hlavně mezi představiteli Palestiny a některých arabských zemí. Postavení Jeruzaléma je totiž jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu.

Témata:  Donald Trump Izrael Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy