Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policista zemřel při útoku ve Francii, nyní se posmrtně oženil

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž – Ve Francii se uskutečnila velmi neobvyklá svatba. Policista, který byl v dubnu na pařížském bulváru Champs-Elysées zastřelen džihádistou, byl posmrtně sezdán se svým přítelem. Ve středu o tom informoval server The Local.

Xavier Jugele (37) Byl zastřelen 20. dubna, pouhé tři dny před prvním kolem francouzských prezidentských voleb. Zákon ve Francii stanoví, že posmrtné sňatky jsou povoleny, pokud existují „významné důvody“ - a teroristické útoky spadají do této kategorie, uvádí se na internetových stránkách vlády.

Hollande a assisté au mariage posthume du policier gay Xavier Jugelé >> https://t.co/uiill6AZFY pic.twitter.com/x2dhyPBVMr

— Valeurs actuelles ن (@Valeurs) 31. května 2017

Dále je třeba prokázat, že zesnulý měl „jednoznačné“ touhu vstoupit do manželství. Jsou-li splněny tyto důvody, pak prezident může povolit manželství vyhláškou – a to se v tomto případě také stalo. Xavier Jugele a Etienne Cardiles díky tomu mohli být oddáni.

Neobvyklého obřadu, který se uskutečnil v úterý, se zúčastnil i bývalý prezident Francois Hollande a pařížská starostka Anne Hidalgová se zúčastnil svatby v úterý.

Jugelé byl posmrtně povýšen do hodnosti kapitána a Hollande mu udělil řád Čestné legie. Krátce po útoku vyšlo najevo, že tento důstojník patřil mezi policisty, kteří zasahovali v pařížském klubu Bataclan, když jej 13. listopadu 2015 napadli teroristé.

Policista se později vrátil do koncertního sálu a na vzpomínkové akci téměř o rok později řekl novinářům, že je šťastný, že je součástí „symbolického“ znovuotevření. „Dnes jsme tady jako svědci,“ řekl Jugelé časopisu People. „Jsme tu na obranu našich občanských hodnot. Tento koncert je oslava života. Říkáme teroristům ne," vzkazoval tehdy do světa.

Témata:  Francie François Hollande teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées policie Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy