Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsku se nelíbí návrh EU. Sankce platit nebudeme, vzkázal Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Evropská komise navrhla, aby členské státy platily "solidární příspěvek" za každého uprchlíky, kterého v rámci povinných kvót odmítnout přijmout. To se silně nelíbí Maďarsku, které už na migranty vynaložilo obrovské množství peněz.

Maďarský premiér Viktor Orbán se pořádně naštval. Tvrdí, že největší solidaritu v uprchlické krizi projevili právě Maďaři a sankce za nepřijetí migrantů platit nechtějí. "Neměl jsem odvahu předložit Bruselu účet za registrování 175.000 uprchlíků, za mimořádné náklady vynaložené na fungování policie a za vybudování hraničních zábran," řekl rozhlasu Kossuth Rádió.

Maďarsko se podle něj po celou dobu krize chovalo evropským způsobem. "Střední Evropa - včetně Maďarska - má situaci pod kontrolou. My nepřispějeme k tomu, aby naše kulturní dědictví za okamžik zmizelo. Paralelní společnosti zde nevzniknou," dodal.

Za každého nepřijatého migranty by státy měly podle Evropské komise platit 250.000 eur. Takovou částku prý vydělává průměrný Maďar 39 let. "Z bruselských zdrojů dostane občan Maďarska za sedm let zhruba 4000 eur," zuří Orbán s tím, že návrh komise nelze hodnotit civilizovaným jazykem.

Podle něj jde v tuto chvíli o hodně. Maďarům chce totiž Evropská unie vzít právo rozhodnout o tom, s kým chtějí a s kým nechtějí žít. Zároveň vyzval Maďary, aby se v referendu proti povinným kvótám, které připravuje vláda, ozvali.

Návrh komise je podle něj omylem, protože Evropská komise se zabývá otázkou migrace. Problémem Evropy ale relokace migrantů, nýbrž ochrana hranic. "Je třeba posílit ostrahu hranic, bez kontroly nemůžeme nikoho vpustit. Uprchlické tábory musí být zřízeny mimo území Evropské unie," přiblížil Orbán cíle svého nedávno prezentovaného návrhu akčního plánu Schengen 2.0.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy