Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump odložil stěhování amerického velvyslanectví do Jeruzaléma

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump, který během své loňské předvolební kampaně sliboval přesunutí ambasády USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, podepsal doložku k zákonu, která odsouvá stěhování nejméně o dalšího půl roku.

Kongres USA schválil přesun ambasády v Izraeli do "hlavního města" Jeruzaléma již v říjnu 1995. Zastupitelský úřad se měl přestěhovat do 31. května 1999. Od té doby ale všichni američtí prezidenti - Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama - každých šest měsíců podepisují odklad platnosti zákona.

Dnes tak v poslední možný den učinil poprvé i Trump. Lhůta pro podpis by vypršela o dnešní půlnoci washingtonského času (v pátek 6:00 SELČ).

Izrael vyjádřil zklamání z Trumpova rozhodnutí, Jordánsko ho naopak přivítalo. "I když je Izrael zklamaný, že se nyní velvyslanectví nebude přesouvat, oceňujeme dnešní výraz přátelství prezidenta Trumpa k Izraeli a jeho závazek, že velvyslanectví přesune v budoucnu," uvedl v prohlášení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Stálou pozicí Izraele podle něj je, že by měl být americký zastupitelský úřad, stejně jako velvyslanectví všech dalších zemí, v "našem věčném hlavním městě" Jeruzalémě.

Izraelský ministr Juval Steinic, blízký Netanjahuův spolupracovník, rozhodnutí USA kritizoval. Washington podle něj podlehl arabskému tlaku. "Myslím, že je načase, abychom ukončili tuto frašku. Všichni uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Když sem Trump přijede, jede do Jeruzaléma, ne do Tel Avivu," řekl. Na námitku, že Trump slíbil, že přesune ambasádu později, Steinic uvedl: "Doufám, že se to stane dřív, než přijde Mesiáš."

Palestinci naopak Trumpův dnešní krok přivítali. Rozhodnutí podle mluvčího prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse "posílí šanci na dosažení míru". Správně se americký prezident rozhodl i podle Jordánska, které má hlavní slovo ve správě posvátných muslimských míst ve východním Jeruzalémě. Přesunem ambasády by podle blízkovýchodního království USA překročily "červenou linii" a to by přineslo nárůst extremismu.

Prezident má nadále v úmyslu velvyslanectví do Jeruzaléma přesunout, nyní se ale rozhodl, že ho ponechá v Tel Avivu, aby co nejvíce zvýšil šanci na dosažení mírové dohody mezi Palestinci a Izraelci, vysvětlil Trumpův dnešní krok Bílý dům.

Izrael obsadil východní Jeruzalém v roce 1967 během takzvané šestidenní války, celý Jeruzalém pak prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Mezinárodní společenství tento krok nikdy neuznalo. Palestinci východní část města považují za budoucí hlavní město svého státu. Naprostá většina zemí včetně České republiky má právě kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma ambasádu v Tel Avivu.

Témata:  Donald Trump Izrael Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy