Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptský prezident omezuje demokracii v zemi, významní republikáni z USA protestují

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí 29. května podepsal zákon, který omezuje působení skupin na ochranu lidských práv. To se nelíbí dvěma americkým republikánům, kteří dnes podle agentury AP ve společném prohlášení odsoudili, že Sísí omezuje činnost nevládních organizací v Egyptě. 

Zatímco aktivisté lidskoprávních organizací hlavu státu obviňují z rušení svobod získaných revolucí z roku 2011, zastánci změn hájí opatření jako ochranu národní bezpečnosti. Nový egyptský zákon nevládním organizacím napříště umožní věnovat se jen rozvojovým a sociálním cílům. Za porušení nových pravidel hrozí až pět let vězení.

Organizace mají rok, aby se změnám přizpůsobily, jinak budou soudem rozpuštěny. Zákon zároveň silně omezuje možnost registrace nevládních organizací a v oblasti jejich financování a fungování poskytuje rozsáhlé pravomoci bezpečnostním složkám. Žádná nevládní organizace zároveň nesmí provádět průzkum bez povolení státu.

Americký prezident Donald Trump má na rozdíl od svého předchůdce Baracka Obamy s Káhirou vřelejší vztah. Obama Sísího kritizoval za tvrdé potlačování domácí opozice, Trump se však nechal slyšet, že egyptský prezident vzhledem k těžkým podmínkám svou práci vykonává dobře. Trump se se svým protějškem Sísím setkal v dubnu v Bílém domě. O porušování lidských práv v Egyptě se přitom Trump nezmínil.

Politologové už v průběhu americké prezidentské kampaně tvrdíli, že mají Sísí a Trump mnoho společného, zmiňovali přitom například velkolepé slogany či vystupování proti novinářům, tedy s tím rozdílem, že v Sísího Egyptě jsou novináři vězněni za šíření „falešných zpráv".

Republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham, kteří dnes vydali společné prohlášení, v němž vyzvali egyptského prezidenta, aby zákon o neziskových organizacích harmonizoval s mezinárodními standardy, patří k hlasitým kritikům Trumpa.

„Kongres by měl v souvislosti s americkou pomocí Egyptu zesílit apel na dodržování kritérií spojených s demokracií a ochranou lidských práv,“ uvedli.

Zahraničním organizacím ukládá norma povinnost zaplatit v přepočtu až 477.000 Kč za to, že budou moci působit v Egyptě. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) označila nový zákon za zcela "katastrofický" s tím, že je "rozsudkem smrti" pro dodržování lidských práv v Egyptě.

Témata:  Egypt USA John McCain Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy