Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington rozšířil sankční seznam vůči KLDR

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Moskva – Americký ministerstva financí a zahraničí dnes rozšířila sankce proti Severní Koreji. Američané na sankční seznam přidali devět firem a vládních organizací a tři jednotlivce, informovala agentura Reuters. Majetek firem a lidí uvedených na seznamu bude zmrazený, americké firmy s nimi nebudou moci nadále obchodovat.

Washington tak reagoval na pokračující raketový a jaderný program KLDR. „USA budou i v budoucnu postupovat proti osobám a subjektům, které jsou za programy vývoje raket a jaderných zbraní zodpovědné nebo které je podporují," uvedlo ministerstvo financí s tím, že na tyto nepřátelské režimy budeme nadále vyvíjet tlak.

Dvě společnosti, které se na seznamu objevily, mají sídlo v Moskvě. Jedna z nich se údajně podílela na dodávkách v souvislosti s raketovým programem KLDR, druhá na sever Korejského poloostrova dodávala ropu. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ruské agentuře RIA řekl, že je Rusko tímto krokem „zmatené".

USA a Čína ještě během dneška navrhnou Radě bezpečnosti OSN, aby sankce uvalila na další severokorejské občany a firmy. Washington s Pekingem o nových sankcích údajně vyjednával uplynulých pět týdnů, uvedla agentura Reuters.

Témata:  USA Severní Korea Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy