Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU bude v klimatické dohodě pokračovat bez Trumpa. Společně to dokážeme. Jsme na správné straně historie, zní z Bruselu

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie hluboce lituje jednostranného rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody z roku 2015. V reakci na Trumpovo dnešní oznámení to uvedl eurokomisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiky Miguel Arias Cañete. Svět podle něj může v boji s klimatickými změnami i nadále počítat s evropským vedením.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podle agentury AFP označil Trumpovo rozhodnutí za vážnou chybu. Předseda europarlamentu Antonio Tajani podotkl, že dohoda dál platí a bude se v ní pokračovat, ať už s Američany nebo bez nich.

Komisař Cañete v prohlášení uvedl, že EU po americkém kroku posílí svá stávající partnerství a bude hledat nová od největších světových ekonomik po nejmenší ostrovní státy, které jsou klimatickými změnami ohrožené.

Společné prohlášení, v němž obě strany pařížskou dohodu jednoznačně podpoří, se očekává už v pátek od bruselského summitu EU-Čína.

"Toto partnerství také samozřejmě zahrne řadu amerických firem, občanů a komunit, kteří Paříž podpořili a pustili se do ambiciózních kroků v ochraně klimatu," uvedl eurokomisař. Evropa chce podle něj své vůdcovství v této oblasti ukázat jak vlastní silnou klimatickou politikou, tak podporou slabých a ohrožených.

Trump dnes oznámil odstoupení USA dohody o klimatu, kterou předloni v Paříži podepsalo 195 zemí. Smlouvu kritizoval už od loňské předvolební kampaně. Dohoda je podle Trumpa pro Američany neúnosně drahá. Washington chce vyjednávat o smlouvě nové, která by byla k obyvatelům USA spravedlivější.

Podle eurokomisaře je prosazení pařížské dohody společným zájmem. Dohoda je motorem růstu ekonomiky i klíčem k ochraně planety, zdůraznil Cañete. Upozornil, že text z Paříže dává prostor každé zemi naplánovat si vlastní cestu ke splnění cílů majících bránit vážným klimatickým změnám.

"Dnešní oznámení nás spíše povzbudilo k akci, než aby nás oslabilo a vzniklé vakuum zaplníme novým širokým a odhodlaným vedením," napsal komisař. "Společně to dokážeme. Jsme na správné straně historie," ukončil Cañete.

Témata:  Donald Trump EU Klimatický summit v Paříži

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy