Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapivá slova ze západu Evropy: Rusko k nám bylo vždy velmi vstřícné. Do voleb nám zasahovat nebude

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Vídeň – Zatímco Američané. Britové, Francouzi, či Němci měli nebo mají strach z ruského zasahování do tamních voleb, jedna evropská země strach nemá. Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka tvrdí, že jeho země v ohrožení není.

Sobotka se podle deníku Die Presse v Moskvě sešel se svým ruským protějškem Vladimírem Kolokolcevovem. Jednali spolu o boji proti terorismu, organizovaném zločinu a kybernetických trestných činech.

List připomíná, že Sobotka přiletěl na návštěvu Ruska v předvečer předčasných voleb v Rakousku. V té souvislosti zmiňuje také kybernetické útoky, ze kterých obviňují Moskvu nejen Američané, ale i Francouzi.

Rakouský ministr je však podle svých slov přesvědčen, že v Rakousku se nic podobného nestane. Podle jeho slov jsou obvinění na adresu Ruska v oblasti ovlivňování voleb v západních zemích pouhé „spekulace". Sobotka také uvedl, že Rakousko leží na rozhraní mezi východem a západem a má pro Rusko jiný význam než USA nebo Francie.

„Rusko k nám bylo vždy velmi vstřícné,“ tvrdí ministr. „Nejsme mezinárodní hráč v oblasti Blízkého Východu nebo Libye. Proto ruská strana nemá v úmyslu ovlivňovat něco v Rakousku v oblasti bezpečnosti,“ je přesvědčen.

Témata:  Rakousko Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy