Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký institut varuje: Trump nepochopil studii o dopadu pařížské dohody

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Prezident USA Trump ve čtvrtečním projevu na zahradě Bílého domu oznámil, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody mimo jiné proto, že dokument nezajistí, aby světové teploty klesly dostatečně rychle. Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) mu oponují. Šéf Bílého domu prý jejich výzkum nepochopil.

"I kdyby pařížská dohoda byla zavedena v celém svém rozsahu a státy, které ji podepsaly, by plnily své závazky, tak by světová teplota byla do roku 2100 snížena o pouhé dvě desetiny stupně Celsia," řekl Trump s tím, že je to velmi málo.

Krátce nato uvedl, že jeho tvrzení se opírá o studii publikovanou MIT v dubnu 2016 nazvanou "Jak velký rozdíl by udělala pařížská dohoda?".

Výsledky této studie přitom byly, že by se růst světové teploty do roku 2100 zpomalil o 0,6 až 1,1 stupně Celsia. "Rozhodně nejsme zastánci odstoupení od pařížské dohody," řekl jeden z autorů studie Erwan Monier.

"Pokud nic neuděláme, mohly by se teploty zvýšit až o pět stupňů nebo více, což by bylo katastrofické," dodal.

Současná situace je podle Reuters příkladem několik let trvajícího boje mezi vědci a politiky o dopadu spalování fosilních paliv na globální klima a rovněž ukázkou sporů ohledně toho, jaké politické kroky jsou potřebné k ochraně životního prostředí.

Témata:  Donald Trump USA ekologie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy