Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán se mstí Sorosovi? Maďarsko chce víc kontrolovat neziskovky financované z ciziny

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán již dlouho kritizuje občanské organizace, které financuje miliardář George Soros. Dnes prohlásil, že Budapešť přijme předpisy umožňující důkladnější kontrolu neziskovek, které dostávají peníze z ciziny.

Orbán označil za "vypovězení války" Sorosovo čtvrteční prohlášení, ve kterém chválil Maďary za to, že "odvážně čelí klamům a korupci mafiánského státu, který Orbán vytvořil". Vracel tak premiérovi úder za Orbánu snahu zavřít Středoevropskou univerzitu, kterou Soros založil po pádu komunismu.

"Jediná síť, která v Maďarsku funguje mafiánsky, netransparentně, je Sorosova," prohlásil Orbán ve státním rozhasu. "Proto musíme naléhat - a osobně naléhám - na parlamentní rozhodnutí, které učiní tyto organizace transparentními," dodal.

Podle návrhu, který do parlamentu vnesla vláda, by se nevládní organizace s příspěvkem ze zahraničí ve výši nejméně 7,2 milionu forintů (asi 615.000 Kč) musely zaregistrovat u úřadů a samy se prohlásit za organizace financované z ciziny. Nevládní organizace tvrdí, že by je zákon poškodil.

Očekává se, že parlament předlohu schválí ještě tento měsíc i přes protesty pořádané v Maďarsku a přes usnesení Evropského parlamentu ohledně "vážného zhoršení" právního státu a základních práv v Maďarsku.

Podle premiérových kritiků je krok proti nevládním organizacím součástí širšího tažení vedeného s cílem umlčet projevy nesouhlasu a nastolit vládní kontrolu nad nezávislými institucemi, včetně soudnictví a médií.

Témata:  Viktor Orbán George Soros Maďarsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy