Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plán amerického Senátu: Tvrdší sankce a stop sbližování Trumpa a Putina

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington/Moskva - Američtí senátoři přišli s novým plánem na protiruské sankce. Ty mají být tvrdší a měly by být signálem pro amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby vztahy s Moskvou nezlepšoval. Senát vnímá Rusko nadále jako zemi, která vystupuje nepřátelsky a vzpurně.

Američtí senátoři včera představili nový plán sankcí vůči Ruské federaci. Vypadá, to že budou výrazně tvrdší a zasáhnou poměrně značný počet osob. Autory nového dokumentu jsou senátoři Michael Crapo z řad Republikánů a Demokrat Sherrod Brown.

Plán počítá s tím, že by se uvalení sankcí proti "zkorumpovaným ruským představitelům" týkalo osob, které se podílejí na porušování lidských práv, dodávání zbraní syrské vládě a na škodlivých kyberaktivitách v zájmu ruských úřadů. Zpřísnění sankcí by mělo také dopadnout na ty, kteří ty stávající všemožně obcházejí. Uvedla to ruská informační agentura Ria Novosti.

Hlavním důvodem, proč by sankce měly být zpřísněné, jsou podle senátní bankovní komise  aktivity Ruska na Ukrajině a v Sýrii, stejně tak jako ruské hackerské snahy nabourat se do amerických sítí. Uvedla to agentura Bloomberg. 

Podle zdrojů z amerického Kongresu je návrh na zpřísnění sankcí jakýmsi signálem Trumpově administrativě, aby "dala zpátečku" a nezlepšovala tak vztahy s Moskvou.

Sankce by měly také zasáhnout intenzivněji ruskou ekonomiku. Měly by cílit na hornictví, hutnictví a železniční dopravu.

"I přes stávající sankce, Rusko zůstává nepřátelskou a vzpurnou mocností, která vyzbrojuje svou armádu, umožňuje kyber špionážní aktivity a přijímá hospodářské taktiky, které mají za cíl poškodit Spojené státy a vrazit klín mezi USA a jejich spojence," říká stanovisko senátní komise. Podle něj existuje významný zájem v Kongresu na zpřísnění sankcí.

V minulosti už se ke zpřísnění sankcí vyjádřily země G7 na summitu v Itálii. Zároveň tehdy země připustily, že sankce by mohly být omezeny neob zrušeny v případě, že dojde naplnění Minských dohod.

Témata:  Senát USA protiruské sankce Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy