Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplikace pro Trumpa? USA mohou oficiálně odstoupit od pařížské dohody až roku 2020

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Spojené státy mohou od pařížskou dohodu o ochraně klimatu odstoupit až v listopadu 2020. Do té doby může ovšem Washington anulovat veškerá jednání o klimatu a jednoduše ignorovat závazky z doby Baracka Obamy.

Aby se kterákoli země mohla od pařížské dohody stáhnout, musí nejprve o svém rozhodnutí písemně informovat Rámcovou úmluvu OSN o změnách klimatu (UNFCCC). Toto oficiální oznámení však lze učinit až tři roky poté, co vstoupil v platnost text dohody (4. listopadu 2016). To znamená, že 4. listopad 2019 je prvním datem, kdy Trump může této možnosti využít.

Odstoupení od dohody nabyde platnosti rok poté, tedy 4. listopadu 2020. To je den poté, co se uskuteční příští prezidentské volby ve Spojených státech. Trumpovo volební období končí 20. ledna 2021.

"Navzdory Trumpovu oznámení se Spojené státy nemohou okamžitě stáhnout z pařížské dohody," zdůraznil Richard Klein ze stockholmského ekologického institutu.

Podle některých expertů by Trump mohl zmíněný proces odstoupení od dohody obejít a vypovědět Rámcovou úmluvu OSN o změnách klimatu z roku 1992, která je předchůdkyní pařížské dohody a má pouze roční výpovědní lhůtu. Odstoupení od Rámcové úmluvy by údajně zrušilo účast USA v pařížské dohodě, protože obě dohody jsou provázané.

Trump nicméně zatím nijak nenaznačil, že by plánoval vydat se tímto směrem. Naopak prohlásil, že by chtěl zahájit jednání o nové, lepší klimatické dohodě. Zahájení takových jednání Rámcová úmluva o změně klimatu z roku 1992 nevylučuje.

"Spojené státy mohou navrhovat, co chtějí, ale žádná jiná země si s nimi nesedne k jednacímu stolu," prohlásil analytik Alden Meyer z organizace Union of Concerned Scientists (Svaz znepokojených vědců).

Témata:  Donald Trump USA OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy