Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prý k plnění pařížské dohody Trumpa nepotřebují

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Paříž - Americká města, státy a firmy, mohou plnit závazky pařížské dohody o klimatu. A to i přesto, že prezident Spojených států Donald Trump oznámil, že USA od dohody odstoupí.

Při návštěvě Paříže to v pátek řekl někdejší newyorský starosta Michael Bloomberg.

"Američané nepotřebují Washington k tomu, aby plnili závazky spojené s pařížskou dohodou. Američané rovněž nenechají Washington, aby jim v tom zabránil," řekl Bloomberg krátce po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a starostkou Paříže Anne Hidalgovou.

Bloomberg, který je zvláštním vyslancem OSN pro města a změnu klimatu, uvedl, že Spojené státy v posledních deseti letech patřily mezi světovou špičku ve snižování emisí, což podle něj bylo výsledkem snahy občanů a měst, nikoliv federální vlády.

"Přeji si, aby svět viděl, že USA budou plnit závazky pařížské dohody prostřednictvím partnerství měst, států a firem," řekl Bloomberg.

Dodal, že oznámí generálnímu tajemníkovi OSN, že americké státy, města a firmy se pokusí snížit do roku 2025 emise o 26 procent oproti emisím z roku 2005.

Témata:  USA Donald Trump Michael Bloomberg

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy