Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo ocenilo chuť Česka zlepšovat vztahy

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Augsburg (Německo) - Německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) ocenil rostoucí připravenost české strany prohlubovat vztahy se sudetskými Němci.

Úzká spolupráce Čechů a Němců je podle něj nutností. Řekl to dnes v bavorském Augsburgu na 68. sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL).

Schmidt vyřídil pozdravy spolkové vlády i kancléřky Angely Merkelové (CDU) a vyjádřil přesvědčení, že sjezd dává signál smíření, kulturní rozmanitosti a orientace do budoucna. Připomněl, že usmíření mezi Čechy a sudetskými Němci bylo za komunistického režimu z ideologických důvodů nemožné, i to, jaký pokrok za posledních 20 let vzájemné vztahy učinily. Vyzdvihl přitom roli někdejšího českého prezidenta Václava Havla.

O zlepšujících se vztazích Čechů a sudetských Němců svědčí i to, že se loni sudetoněmeckého sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Na letošním sjezdu vystoupí jeho stranický kolega a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Velmi dobré česko-německé vztahy se podle Schmidta projevily i na česko-bavorské zemské výstavě o Karlu IV. Kdo jí viděl, "ten cítil, že je důležité znát minulost, ale i se politicky angažovat pro budoucnost střední Evropy," míní.

"Chtěl bych vyzvat všechny Němce a Čechy, aby si byli vědomi své zodpovědnosti za společné utváření Evropy," prohlásil také německý ministr. Nepřímo se v této souvislosti vyslovil i k chystanému odchodu Británie z Evropské unie, když poznamenal že spolky je jednoduché zrušit, ale mnohem těžší vybudovat.

Témata:  Německo Česká republika Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.