Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soros varuje: EU je v krizi, musíme jednat

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Brusel - Miliardář maďarského původu George Soros ve čtvrtek varoval, že brexit bude nesmírně škodlivý pro obě strany. Podle něj bude celý proces trvat až pět let, což je podle něj „velmi dlouhá doba v politice, zvláště v revolučních dobách jako teď“. Naznačil také, že by se Británie mohla pokusit vrátit zpět do Evropské unie ještě před definitivním odchodem.

Soros na bruselském ekonomickém fóru podle serveru Euractiv mluvil třeba o tom, že Velkou Británii v příštích pěti letech čekají všeobecné volby, ve kterých mohou občané říci, že chtějí zpět k Bruselu. „Teď se to zdá být prakticky nemyslitelné, ale ve skutečnosti je to dosažitelné,“ tvrdí. Brusel by ale podle něj musel provést „dalekosáhlé reformy“, aby se k bloku chtělo připojit nejen Spojené království, ale i další země.

EU je podle jeho slov v "existenční krizi" a bez zásadních reforem prý nebude moci čelit protievropským náladám a nepřátelským mocnostem, které ji obklopují. Mezi tyto mocnosti pak zařadil „Putinovo Rusko, Erdoganovo Turecko, Sísího Egypt a Ameriku, jakou by chtěl mít Trump.“ Podpořil také německý nápad snížit příspěvky z fondů EU pro země, které nerespektují zákony bloku. 

V komentáři, který tento týden Soros napsal pro server Project Syndicate také požaduje větší spolupráci v Evropě s ohledem na potřebu nakrmit, ubytovat a přerozdělit přistěhovalce, kteří po tisících denně přijíždějí do Evropy. „Evropa stále postrádá komplexní migrační politiku,“ zlobí se Soros. „Má-li Evropa učinit významný pokrok v oblasti zmírňování uprchlické krize, musí se rychlost změnit pozitivním směrem,“ píše známý finančník.

Zároveň varoval před Maďarskem, které označil za „mafiánský stát“. Do tohoto stavu podle něj zemi přivedl premiér Viktor Orbán. A podobné je to podle něj i v Polsku. Maďaři prý mají jeho obdiv za to, že odolávají podvodům a korupci mafiánského státu, které nastolil právě Orbán. „Já jsem usilovně bránil pokusům Orbána převést naše ideologické rozdíly do osobní animozity- a uspěl jsem,“ dodal Soros.

Témata:  George Soros Brexit EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy