Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S volbou Trumpa nesouhlasí ani někteří republikáni. Vedení si musí uvědomit, že se strana mění

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washinton – Americký prezidentský kandidát Donald Trump rozhodně patří k nejkontroverznějším postavám dnešní politické scény. Tento fakt se odráží i v Republikánské straně, jejímž kandidátem se s vysokou pravděpodobností stane, ačkoliv s tím někteří její členové nesouhlasí. Reportérka Lucia Gravesová z deníku The Guardian se domnívá, že si strana ale musí uvědomit, že její voliči takto rozhodli.

„Republikánský elektorát si Trumpa zvolil. A nyní, když je předpokládaným kandidátem na prezidenta, politická strana musí učinit rozhodnutí: ‚donaldovat', nebo ‚nedonaldovat'? Problém tu ale je, že jejich nenávist k Trumpovi se stala synonymem nenávisti vůči jejich vlastním voličům. Už to není otázka, jestli podpořit Donalda Trumpa, ale jestli podpořit lidi, které by měli reprezentovat," uvádí Gravesová.

Trumpovou největší výhodou je podle ní jeho schopnost přesně vycítit, co voliči chtějí. „Trumpovo populistické poselství ohledně ekonomiky, obchodních smluv a národní bezpečnosti (byl proti válce v Iráku a zjevně je obecně proti zahraničním intervencím) se pojí s pořádnou dávkou rasismu, sexismu a xenofobie, což přesně vystihuje to, co si republikánští voliči opravdu myslí, jak se cítí a jak chtějí být reprezentováni," vysvětluje dále Gravesová.

Podle Gravesové je hlavním problémem fakt, že představa vedení strany jako umírněné a tolerantní se neshoduje s tím, co si ve skutečnosti přejí její voliči. Politické elity si tak podle ní neuvědomily, že se názory jejich voličů dramaticky změnily.

Vedení strany si podle ní musí uvědomit, že se strana mění „a jádro konzervativního hnutí postupně zanikne a bude nahrazeno zcela jinou stranou. Takovou, která je populistická, jistě. Ale také rasistická, sexistická, xenofobní – někdy i násilnická – a soustavně zatraceně namíchnutá na politickou vrstvu, která s nimi jedná spatra a jejich hlasy bere jako samozřejmost," dodává.

Témata:  USA volby v USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy