Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí Mayové krach? Odmítá ji 50 procent Britů

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - S premiérkou Spojeného království Theresou Mayovou je podle průzkumu agentury Ipsos MORI nespokojeno 50 procent Britů. Hrozí jí, že po předčasných volbách, které sama vyhlásila, už nadále nebude ve funkci předsedkyně vlády.

Dnešní volební model institutu YouGov navíc ukazuje, že Mayové se získání parlamentní většiny v nadcházejících volbách stále více vzdaluje, aktuálně by jí k většinovému počtu 326 křesel chybělo 18 mandátů.

Konzervativci premiérky Mayové stále s 42 procenty hlasů míří k vítězství, podle YouGov ale toryové nebudou schopní s 308 křesly sestavit jednobarevnou vládu. Opozičním labouristům institut přisoudil 38 procent s přepočtem na 261 křesel.

V 650členné Dolní sněmovně usednou podle YouGov ještě například liberální demokraté (10 mandátů) či Skotská národní strana (47 mandátů), naopak protievropsky zaměřená Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) by se do parlamentu nedostala.

V posledních dnech také klesají Mayové osobní preference, podle Ipsos MORI je s ní spokojeno jen 43 procent respondentů, což je dosud nejhorší výsledek.

Témata:  Velká Británie průzkumy volby ve Velké Británii Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy