Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Londýně zatím vede labourista Sadiq Khan

Londýn, Tower Bridge
Londýn, Tower Bridge
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Ve volbách londýnského starosty podle dosavadních výsledků vede kandidát opozičních labouristů Sadiq Khan. Uvedla to britská média.

Deník The Telegraph píše, že 45letý Khan směřuje k jasnému vítězství nad svým rivalem z vládní Konzervativní strany, jímž je Zac Goldsmith. Khan by byl prvním muslimem v čele britské metropole. Propočty výsledků místních voleb jsou však poměrně složité, a tak vyhlášení vítěze zřejmě ještě nějakou dobu potrvá.

Podle webu stanice BBC po sečtení asi 80 procent hlasů, odevzdaných při čtvrtečních místních volbách, vede Khan nad Goldsmithem poměrem 44 ku 35 procentům. Konečné výsledky by měly být známé ještě dnes večer. V poměrně složitém systému místních voleb uvádějí voliči první a druhou preferenci.

Když žádný z kandidátů nezíská jasnou většinu, postupují první dva kandidáti do dalšího sčítacího kola, kde jim budou přičteny druhé preference neúspěšných kandidátů, aby se rozhodlo o vítězi.

Témata:  Londýn volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy