Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britští toryové odmítají navýšení daní lidem s vysokými příjmy

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Konzervativci britské premiérky Theresy Mayové před nadcházejícími volbami přislíbili, že nebudou zvyšovat daně lidem s vysokými příjmy. V rozhovoru s listem The Daily Telegraph to prohlásil ministr obrany Michael Fallon.

Podle agentury Reuters Fallonovo prohlášení očividně reaguje na klesající preference toryů, kterým podle institutu YouGov dokonce hrozí, že v předčasných volbách 8. června přijdou o parlamentní většinu.

"Jediná možnost, kdy si mohou být jistí, že jejich daně se nezvýší, je volit konzervativce," řekl Fallon. "Nechceme trestat trestat lidi za to, že se jim dobře daří. Naopak, my chceme, aby jim zůstalo z jejich výdělků více," dodal.

Mayová na dotaz novinářů, zda je Fallonovo prohlášení znamená změnu v postoji konzervativců k daňové politice, odpověděla, že strana zůstává na svých názorech. "To jsme uvedli v našem programovém prohlášení. Lidé, kteří ve čtvrtek půjdou volit, budou vědět, že je to Konzervativní strana, která vždy byla a vždy bude stranou nízkých daní," uvedla premiérka.

Opoziční labouristé Fallonův komentář označili za důkaz, že konzervativci chtějí ochránit lidi s vysokými příjmy na úkor chudších. "Konečně ukázali svou tvář," prohlásil labouristický poslanec a stínový ministr financí John McDonnell. "Toryové jsou v těchto volbách připraveni dát sliby jen velkým podnikům a lidem s vysokými příjmy," dodal.

Témata:  Velká Británie daně Michael Fallon

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy