Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útěku před IS z Mosulu umírají desítky lidí

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul (Irák) - Desítky civilistů byly zabity při útěku před bojovníky Islámského státu ze zbývajících čtvrtí v Mosulu, ještě ovládaných islamisty.

O mrtvých tělech ležících na silnici poblíž frontové linie s iráckými vládními silami informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na svůj štáb na místě.

Těla podle něj patří mužům, ženám i dětem. Pytle, v nichž prchající nesli své osobní věci, jsou poházeny kolem silnice vedoucí ven z města ze čtvrti Zandžili. Ta je jednou ze tří v Mosulu, které jsou ještě v rukou Islámského státu.

Stovkám dalších civilistů se podařilo dosáhnout vládních pozic, informuje Reuters. Někteří z nich jsou zraněni, další očividně nesli v přikrývkách mrtvá těla.

Irácká armáda před týdnem zahájila operaci, jejímž cílem je dobýt poslední část Mosulu, kterou mají pod kontrolou radikální islamisté. Jejich organizace v tomto druhém největším iráckém městě je podle expertů na pokraji porážky, zatím se irácké armádě spolu s mezinárodní koalicí podařilo dobýt zpět na 90 procent města.

Irácké letectvo před zahájením ofenzivy shazovalo do části Mosulu ovládané Islámským státem letáky vyzývající místní obyvatele, aby oblast z bezpečnostních důvodů neprodleně opustili s tím, že vláda zajistí jejich přepravu do bezpečí. Řada expertů a humanitárních organizací ale tento slib zpochybnila s poukazem na to, že příslušníci IS v minulosti už na prchající civilisty útočili.

Enkláva, na kterou se zahájená ofenziva soustřeďuje, zahrnuje především Staré město a čtvrtě na břehu řeky Tigris.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy