Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těla létala do vzduchu, útočili i na těhotné. Svědci popisují hrůzy teroru

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Londýn - Série teroristických útoků v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádala životy nejméně šesti lidí. Svědci popisují hrůzné události z míst, kde byly útoky spáchané. Z popisů je patrný chaos a panika, která při sobotním večeru zavládla.

Mnoho lidí bylo při sobotním večeru v barech a restauracích, dopřávali si večeře a popíjení s přáteli, někteří sledovali televizní přenos fotbalového šampionátu. Novinářka Bethany Atkinová byla právě v jednom z místních bister nedaleko Borough High Street.

„Seděli jsme venku pod deštníky a najednou vidíme doslova sprchu štěrku, který přistál na deštnících. Dodávka narazila do mostu,“ sdělila pro britský Guardian. Všichni se zvedli, každý byl v pohybu. Viděla jsem muže, který krvácel, vůbec nevím, jak se zranil. Utekli jsme do restaurace a snažili se najít bezpečné místo, ale žádné takové nebylo,“ Návštěvníci baru opět vyběhli ven, novinářka uviděla další raněné. „Viděli jsme zakrvácenou ženu, která byla asi 20 metrů od mostu, jen tak tam ležela na zemi,“ Atkinová se snažila dostat do místní nemocnice London Bridge, která měla skýtat bezpečí, ale na ulici byl obrovský rozruch. „Nějaký muž začal střílet a všichni začali křičet a utíkat.. Bylo to zlověstné,“.

Další novinář Will Heaven komentoval celou událost pro Sky News. „Bylo to deset minut po večerní desáté hodině. Seděl jsem v taxíku, který jel na jih přes London Bridge. Najednou na levé straně mostu někdo ležel a kolem něj byl malý hlouček, očividně šokovaný. Napadlo mě, že jen někdo zkolaboval, popojeli jsme po mostě další kousek. A i tam ležel na zemi další člověk. Řidič řekl, že se asi stalo něco vážného. Doprava se zastavila, najednou byly slyšet sirény,“ popisuje zážitek Heaven. „Řidič černého automobilu nám řekl, že jde o teroristický útok. Jiný řidič nám řekl, že někdo pobodával lidi.“

Dalším svědkem je podle Guardianu 25li letý muž, který si přál zůstat v anonymitě. Muž projížděl po mostě a zahlédl muže a těhotnou ženu na mostě v bezvědomí. „Mysleli jsme si, že jde o dopravní nehodu... Ale jak jsme pokračovali dál, viděli jsme spoustu krve a těl. Byla tam i těhotná žena s četnými zraněními. Na druhé straně mostu byl muž, kterého se podařilo resuscitovat. Nevíme, zda žena přežila,“ řekl pro deník. „Chtěli jsme se z mostu dostat pryč, ale všude bylo spousta lidí, kteří křičeli. Poté začali přijíždět sanitky,“.

Mark, další svědek, řekl pro BBC, že viděl dodávku, jak najíždí do skupinky lidí na mostě. „Jednoho člověka náraz vymrštil 20 stop do vzduchu,“ řekl. „Podle toho, co jsem viděl, tam muselo být pět ař šest lidí na zemi. Vypadali, že jsou mrtví nebo umírají,“ sdělil. Policie nasadila i čluny pro případ, že by nějaké oběti spadli z mostu do Temže.

Alex Shellum řekl pro FairFax Media, že v době útoků byl v klubu Mudlark poblíž London Bridge. „Kolem desáté večerní se v klubu objevila vážně zraněná žena. Vypadalo to, že má pobodaný krk,“. Další svědek z klubu, Jeff Whitsey řekl reportérům, že žena okolo 20ti let vešla do klubu, podepírali ji její přátelé. Byla očividně vážně zraněná. „Byl to opravdu hluboký řez. Krev byla všude... krev prýštila ven. Bylo to strašné. Opravdu strašné,“ dodal.

O několik set metrů dál se rozběhla panika u Borough Market. Muži s noži, kteří údajně vyskočili z dodávky, která narazila nedaleko restaurace Brindisa, začali bodat do lidí. „Doslova do nich začali kopat, mlátit je a poté vytáhli nože. Spustil se opravdu velký povyk,“ řekl jeden svědek pro BBC. „Žena na ně koukala a oni ji začali bodat,“ řekl svědek.

V tapas restauraci El Pastor na ulici Stoney Street bylo také živo. Muž s nožem zničehonic začal bodat ženu.“Viděl muže, jak vchází do restaurace s nožem a začal bodat ženu, pravděpodobně servírku,“ upřesnil svědek pro Sky News. Lidé uvnitř restaurace začali po útočníkovi házet lahve a židle. „Najednou tam byli čtyři další ozbrojenci před restaurací,“ dodal svědek.

Témata:  Londýn teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy