Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mezi oběťmi a raněnými z Londýna zřejmě nejsou

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: BBC

Praha - Mezi oběťmi a raněnými při sobotních útocích v Londýně zatím nejsou hlášení žádní Češi. Ministerstvo zahraničí ovšem zatím nemůže nic vyloučit kvůli pokračující identifikaci.

Ambasáda je v kontaktu s metropolitní policií. V souvislosti s útoky zatím není nutné svolávat Bezpečnostní radu státu ani schůzku zpravodajských skupin. Podle ministra vnitra Milana Chovance zatím nejsou informace, že by se útok týkal Česka. Čeští politici útoky od rána odsuzují jako ohavné, odporné, bezohledné, otřesné či neomluvitelné.

Tajné služby zatím nemají podle Chovance příliš informací. "Pokud dojde k tomu, že by měla být zpravodajská skupina svolána, svolána bude," dodal. "Může se to změnit během dnešního odpoledne," odhadl. Pokud by přišla nějaká varovná informace směrem k České republice, bylo by podle ministra vše rychlejší.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru vyjádřil za českou vládu silnou podporu Británii v jejím boji s bezohledným terorismem. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) šlo o ohavný útok na nevinné lidí. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil útoky za otřesné. "Zpravodajské služby musí najít způsob, jak těmto činům předcházet," dodal Babiš na twitteru.

Ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák obětí londýnského útoku lituje a na twitteru vyjádřil soustrast pozůstalým. "Prezident samozřejmě kondoluje do Londýna též," podotkl Jindrák, podle kterého je proti teroru nutné bojovat všemi prostředky. "Ty jsou komplexní, nikoli emocionální a jednoduché," dodal.

"Další teror, tentokrát v Londýně. Odporné, co říct víc? Všechna čest bleskovým reakcím britských složek," uvedl prezidentský kandidát a bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) musí být pokračující útoky na bezbranné civilisty ve Velké Británii tvrdě potrestány. "Pro takové činy není omluvy," napsal.

Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Všechny tři útočníky z automobilu, jenž najel do lidí na mostě, policie zastřelila.

Témata:  Češi Ministerstvo zahraničních věcí České republiky teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy