Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec nenávisti? Dobré vztahy podle Němců buduje odvaha

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Augsburg (Německo) - Nenávist a nacionalismus jsou výrazem hlouposti, k usmíření a dobrým vzájemným vztahům je potřeba odvaha i chytrost, prohlásil dnes šéf sudetských Němců Bernd Posselt.

Ocenil obrovskou odvahu členů české vlády Pavla Bělobrádka a Daniela Hermana (oba KDU-ČSL), s níž se spolu se sudetskými Němci vydali na cestu usmíření.

"Byla to odvaha svobody, která k nám dnes v podobě tebe, milý Pavle Bělobrádku, promluvila," řekl Posselt po Bělobrádkově projevu na sudetoněmeckém sjezdu v bavorském Augsburgu. Není podle něj možné, aby ještě v roce 2017 útočili nacionalisté na politiky, kteří se snaží o usmíření.

Vedle vicepremiéra Bělobrádka dnes Posselt ocenil i ministra kultury Hermana, jehož loňský projev na sudetoněmeckém sjezdu byl podle něj průlomem. Herman se loni stal prvním českým ministrem, který promluvil na sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení, jež zastupuje Němce, kteří museli po druhé světové válce opustit Československo.

Cesta, kterou obě strany ještě musí ujít, bude podle Posselta dlouhá. Stačí podle něj přitom jeden špatný krok, jedno špatné slovo, aby se celý proces zasekl.

Vztahy Čechů a sudetských Němců se v posledních letech výrazně zlepšily. Přispěla k tomu i skutečnost, že Sudetoněmecké krajanské sdružení ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku, který byl sudetským Němcům po druhé světové válce zkonfiskován. Z české strany byl důležitý mimo jiné mnichovský projev tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), který v roce 2013 vyjádřil lítost Česka za příkoří způsobená sudetským Němcům při odsunu po druhé světové válce.

Témata:  Německo Bernd Posselt Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy