Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie londýnské útočníky zneškodnila osm minut po ohlášení incidentu

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn/Praha - Chronologie událostí spojených s teroristickým útokem v Londýně, který si dosud vyžádal sedm obětí (časy jsou v SELČ).

sobota 3. června

23:08 (22:08 místního času) - Policie a záchranná služba dostala první hlášení o tom, že na mostě London Bridge v centru Londýna najíždí bílá dodávka vysokou rychlostí do lidí. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Podle prvních zpráv policie zahynulo šest lidí.

23:14 - Na místo útoků dorazili první záchranáři a policie.

23:16 - Policisté zastřelili všechny tři útočníky u baru Wheatsheaf v Borough Market.

Neděle 4. června

01:25 - Policie oficiálně prohlásila útok za teroristický čin.

01:51 - Policie oznámila, že třetí hlášený incident ve čtvrti Vauxhall, kde policie zasahovala kvůli pobodání, s předchozími dvěma činy nesouvisel a o teroristický útok nešlo.

02:35 - Policie provedla na mostě několik kontrolovaných explozí.

08:03 - Britská média oznámila, že britští politici před čtvrtečními parlamentními volbami přeruší kampaň na celostátní úrovni.

9:28 - Londýnská záchranná služba oznámila, že 48 lidí bylo po útoku hospitalizováno.

10:33 - Policie oznámila, že počet obětí útoku se zvýšil na sedm.

10:46 - Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Paul Nuttall oznámil, že jeho strana předvolební kampaň nezastaví. Je to podle něj proto, že "teroristé chtějí ochromit naší demokracii".

11:00 - Britská premiérka Theresa Mayová po jednání vládního výboru pro krizové situace COBRA vystoupila s prohlášením, ve kterém vyzvala k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů, a ke zpřísnění postoje vůči domácím radikálům. Země podle ní byla vůči extremistům "až moc tolerantní". Mayová také prohlásila, že volební kampaň, kterou strany přerušily, v pondělí znovu začne.

11:58 - Ministryně vnitra Amber Ruddová oznámila, že se v Británii nezvýší stupeň ohrožení ohrožení terorismem ze čtvrtého na nejvyšší pátý stupeň.

14:01 - Policie potvrdila, že při zásahu byli zraněni čtyři policisté, z toho dva těžce. Jeden z nich nebyl vůbec ve službě, další byl ozbrojen pouze pendrekem.

14:11 - Londýnská policie oznámila, že v souvislosti s útokem zatkla na východolondýnském předměstí Barking, kde bydlel jeden z pravděpodobných pachatelů atentátu, 12 lidí.

15:40 - Kandidáti za britskou Konzervativní stranu podpořili labouristického starostu Londýna Sadiqa Khana, kterého kritizoval americký prezident Donald Trump na twitteru za to, že údajně řekl, že navzdory sedmi mrtvým a 48 zraněným není důvod ke znepokojení. Khan ve skutečnosti ve svém prohlášení uvedl, že policie posílí hlídky v ulicích Londýna, což není důvod ke znepokojení.

16:12 - BBC uvedla, že policie identifikovala všechny tři útočníky.

Témata:  Velká Británie policie Velká Británie teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy