Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku v Londýně se zatím nikdo nepřihlásil, IS přesto slaví

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Londýn - K nočnímu teroristickému útoku v Londýně se zatím nikdo nepřihlásil. Příznivci radikálního hnutí Islámský stát (IS) na internetu ale atentát oslavují

Na sociální síti telegram, která umožňuje zprávy šifrovat, vznikla po útoku v britské metropoli skupina s názvem Just Terror (Jen teror), ve které se přispěvatelé obracejí "k bojovníkům IS, ať jsou kdekoli" s tím, že podniknout něco podobného jako v Londýně je snadné.

Na telegramu se seskupili i příznivci teroristické sítě Al-Káida, kteří rovněž útok trojice atentátníků v Londýně oceňují. "Zprávy z Londýna potěšily srdce," citovala BBC jeden z příspěvků.

Teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy sedmi lidí a desítky zraněných, z nichž 21 je v kritickém stavu. Trojice útočníků najela dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté zamířila do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočila na lidi noži.

Policie atentátníky, jejichž identitu již podle BBC zná, za osm minut po ohlášení incidentu zastřelila. Podle ministryně vnitra Amber Ruddové atentát souvisel s islámským radikalismem. Británie si oběti připomene v úterý minutou ticha.

Útok odsoudila řada státníků včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky, prezidenta USA Donalda Trumpa či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci britské královně Alžbětě II.

Témata:  Islámský stát Velká Británie teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy