Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ke krvavému útoku v Londýně se přihlásil Islámský stát, Atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha"

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - K sobotnímu teroristickému útoku v Londýně, který si vyžádal sedm obětí a desítky zraněných, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na agenturu Amak, kterou islamisté z IS ke komunikaci se světem používají.

Hnutí IS se pravidelně hlásí k odpovědnosti za většinu útoků v západním světě, a to i tehdy, když osamělí útočníci byli pouze inspirováni jeho ideologií, aniž by na IS měli přímo kontakt.

Úřady již dříve uvedly, že útok zřejmě souvisel s islámským radikalismem. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci při činu křičeli: "Toto je pro Alláha".

Trojice útočníků najela vysokou rychlostí dodávkou do lidí na chodníku na mostě přes Temži, poté zamířila do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočila na lidi noži. Policie atentátníky za osm minut po ohlášení incidentu zastřelila.

Jde již o třetí teroristický útok v Británii, k němuž se letos hnutí IS přihlásilo, uvedla agentura AP. Tím posledním byl sebevražedný atentát v Manchesteru u koncertní haly, při němž minulý měsíc zahynulo 22 osob a více než stovka osob byla zraněna. V březnu najel útočník do lidí v Londýně na Westminsterském mostě a poté u parlamentu ubodal neozbrojeného policistu, celkem zabil pět lidí a padesátku jich zranil.

Témata:  Islámský stát Velká Británie terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy