Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie děkuje Čechům za projevy solidarity a podpory po útoku v Londýně

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Praha - Británie je Čechům vděčná za projevy solidarity a podpory, které vyjadřují po teroristickém útoku v Londýně. Na ambasádě v Praze jsou vlajky spuštěné na půl žerdi, otevření kondolenční knihy zatím velvyslanectví nechystá.

Britská velvyslankyně v Česku Jane Thompsonová v prohlášení uvedla, že britské úřady vyšetřují sobotní útok jako teroristický čin a že vyšetřování postupuje rychle.

"Můžeme potvrdit, že nedávné útoky nejsou spojené do jedné sítě, ale mají společné jedno: zločinnou ideologii islámského extremismu, která rozsévá nenávist," sdělila velvyslankyně. Připojila se k prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle níž bude jednou z reakcí na sérii atentátů revize protiteroristické strategie.

Podle velvyslanectví vyjadřují Češi solidaritu s Británií prostřednictvím e-mailů nebo sociálních sítí.

"Britská veřejnost bude pokračovat ve svých životech normálně, nedovolíme teroristům, aby nás rozdělili, aby omezovali naše hodnoty, jež jsou pro nás důležité. Jsme nesmírně vděční za mnohá vyjádření solidarity a podpory, které dostáváme od našich přátel v České republice. Děkujeme, hodně to pro nás znamená," dodala Thompsonová.

Velvyslanectví ČR v Londýně doporučuje českým občanům v Londýně být ostražitý, do odvolání se vyhýbat místům s vysokou koncentrací lidí a zcela se vyhnout oblastem London Bridge a Borough Market.

V sobotu 3. června 2017 ve večerních hodinách se v Londýně odehrál teoristický útok. Nejprve lehké nákladní auto jízdou po chodníku po mostě London Bridge přibližně ve 22:08 hod. smetlo několik chodců, následně na nedalekém Borough Market z dodávky vystoupili tři muži, kteří začali noži útočit na náhodné chodce jdoucí po Borough High Street. Policie útočníky zastřelila.

Témata:  Češi teroristické útoky v Londýně Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.