Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská policie zveřejnila jména a fotografie dvou útočníků z Londýna

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn – Vyšetřovatelé dnes zveřejnili identitu dvou ze tři mužů, kteří v sobotu útočili v centru Londýna. Teroristé zabili sedm lidí a dalších několik desítek zranili, pak je policisté zastřelili.

Jeden z útočníků se narodil v Pákistánu, ale byl britským občanem, v minulosti byl v hledáčku tajných služeb. Druhý útočník byl občanem Maroka a Libye. Na ověření identity třetího atentátníka policie ještě pracuje.

NEW: Police release names and photos of 2 men shot dead by police following the terrorist attack in London. https://t.co/xINseEOb5c pic.twitter.com/Pd9QXD3fUY

— ABC News (@ABC) 5. června 2017

Britský občan byl jmenován jako 27letý Khuram Shazad Butt, který žil ve východolondýnské čtvrti Barking. Tam žil i druhý útočník Rašíd Radván (v anglickém přepisu Rachid Redouane), který britským úřadům dříve znám nebyl a který používal i jméno Rašíd Chadr (Rachid Elkhdar). Věk druhého není přesně znám, neboť v případě jména Radván udával věk 30 let, u jména Chadr pak 26 let.

O prvního jmenovaného se v minulosti zajímala policie i tajná služba MI5. "Nebyly ale žádné důkazy, že by plánoval útok," uvedl náměstek šéfky londýnské policie Mark Rowle. Butt do Británie přišel jako dítě, jeho rodiče zde požádali o azyl. Sousedé, mezi kterými byl znám jako abú, o něm hovoří rozporuplně. Jeden z nich například uvedl, že se rád bavil o londýnském fotbalovém klubu Arsenal. Jedna z matek řekla, že Butta vyzvala, aby se nebavil s jejími dětmi, neboť se obávala, že by je mohl radikalizovat.

Další soused Michael Membo označil Butta za bezvadného chlapíka, který byl rodinný typ. "Velmi se zajímal o sousedy, veřejné věci, děti," řekl Membo s tím, že také hodně vtipkoval. "Nebyly žádné známky (radikalismu), ale během roku jsme si všimli, že si nechal narůst plnovous, že se oblékal více po islámském způsobu," řekl. "Všimli jsme si, že mluví s dětmi o svých názorech," dodal.

O Radvánovi Sky News uvedla, že právě u něj policie našla irské doklady. Televize také sdělila, že v od roku 2014 do loňska žil v Dublinu se svou skotskou manželkou.

Témata:  Velká Británie policie Velká Británie teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy