Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se bojí války? Vyvíjí přelomový systém, který ji má ochránit před nepřáteli

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking - Čína vyvinula „ultrarychlý“ obranný protiraketový systém podobný tomu, který mají k dispozici USA a Rusko. Informuje o tom čínský státní deník China Daily.

Společnost China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) oznámila, že vyvinula „ultrarychlou“ protiraketovou obranu schopnou ničit projektil vypálený ze zahraničí „10 krát rychleji než kulka“ a letící ve výšce „desítky kilometrů,“ uvádí noviny China Daily.

Tým vědců a inženýrů z CASIC údajně vyvinul „novou generaci leteckých obranných raket“, která zahrnuje ty nejnáročnější technologie pracující ve vzdušném prostoru a kterou vědci popisují jako jeden ze základních kamenů strategického vojenského rozvoje Číny.

China Daily tvrdí, že novou zbraň je tak složité a obtížné vyvinout, že dříve podobnou technologii měly jen Rusko a USA. Článek nicméně neuvádí přesné parametry projektilů, odborníci se proto o jejich vlastnostech mohou pouze dohadovat. 

Někteří vypočítali, že nadmořská výška „desítky kilometrů“ může znamenat 10 až 100 km vysoko a „10 krát rychlejší než kulka“ znamená přinejmenším 12000 kilometrů za hodinu, uvádí server China.org.cn.

Pokud by tomu tak bylo, znamenalo by to, že by čínské aktirakety byly rychlejší než například nová ruská raketa Zirkon, která má za cíl stát se jednou z nejmocnějších zbraní současnosti a jejíž rychlost přesahuje 7000 kilometrů za hodinu. I proto je podle expertů velice pravděpodobné, že Čínou uvedené specifikace jsou velmi pravděpodobné dost přehnané.

Nový systém je určený k posílení čínské obranné schopnosti a znamená, že země může žít bez strachu z jaderného útoku a hrozeb ze Severní Koreje, uvádí server Daily Star. Zhao Tong, jaderný vědec pro globální politiku z Pekingu, řekl: „Čína se obává toho, jaký dopad by mohl mít americký protiraketový systém na schopnosti Číny provést odvetnou akci. To Číně dělá největší starost,“ uvedl s tím, že i proto Peking vyvíjí neustále nové rakety.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda protiraketová obrana

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy